Helena Sinervo

In English
Helena Sinervo: Patarania-saturomaanisarja

Patarania-sarja

Patarania-sarjan saturomaanit, Prinssi Ahava ja riipuksen arvoitus (2012, WSOY) sekä Prinssi Ahava ja valtaistuimen salaisuus (2013, WSOY) ovat seikkailukertomuksia 8–12-vuotiaille lapsille sekä kielellä hulluttelevasta crossover-fiktiosta pitäville nuorille ja aikuisille. Tarinan monien juonenkäänteiden läpi loppuratkaisuun pääsee lukemalla molemmat kirjat, vaikka mielestäni ne voi lukea myös itsenäisinä teoksina.

Saturomaanien henkilöt syntyivät mielessäni jo vuonna 1998, kun perheeseen syntyi lapsi. Huomasin hyräileväni ja sepitteleväni hassunkurisia loruja ihan vain siitä ilosta, että sain opetella elämän perustaitoja, vaipanvaihtoa ja hyssyttämistä. Silloin syntyivät oppinut ja viisas Kuningatar Caramella sekä vuohenhahmoinen Hassu Hovirunoilija. Pian jengiin liittyivät verkostoitunut varis Hodari, katu-uskottava kolli Jakke Viilee sekä yksinkertainen mutta rehti Possu Timangi. Siinä vaiheessa Prinssi Ahava oli vasta ahkioon kapaloitu vauva.

Koska vauvat ovat toimintarajoitteisia, piti odottaa kunnes prinssi oli kasvanut sopivaan seikkailuikään, 12-vuotiaaksi. Tekstipätkät, joita kirjoittelin, jäivät siis pöytälaatikkoon ja nousivat uudelleen esiin, kun siivosin työpöytäni paperiläjiä ja tyhjentelin mappeja. Huomasin, että kieli veti. Ystävykset sanailevat tavalla, jossa hovin ylätyyliin sekoittuu tappeluissa rähjääntynyttä katuslangia, runokieltä ja nonsensea. Caramellan hovi oli liian valloittava jäädäkseen pöytälaatikkoon. Kirjaan piti vain keksiä juoni ja tapahtumat.

Se olikin uskomaton ja hauska tehtävä: luoda kokonainen maailma. Se ui syvällä sadussa mutta patsastelee nykyajassa. Epäsovinnaisesti elävä Kuningatar Caramella on koonnut hovinsa maailman murjomista mutta lämminsydämisistä, puhuvista eläinhahmoista. Pataranian idylliä uhkaa asevarusteluun satsaava naapurivaltio Kauhalania, jota Keisari Kalmanheimo hallitsee diktaattorin elkein. Tilanne pahenee vuosi vuodelta, ja tapahtumien alkaessa vakoojat tarkkailevat jo yötä päivää Pataranian hovia. Lopulta Caramella lähettää 12-vuotiaan Prinssi Ahavan seurueineen vaaralliselle matkalle ratkaisemaan identiteettinsä salaisuudet sekä palauttamaan Pataranian niemimaalle rauhan tilan.

Lue näytteet teoksista Prinssi Ahava ja valtaistuimen salaisuus sekä Prinssi Ahava ja riipuksen arvoitus.