Helena Sinervo

In English

Akuvatus ja muita härveleitä & otuksia

Lastenrunoteos WSOY, 2007
Kuvitus: Pia Westerholm
ISBN: 978-951-0-33023-4

Helena Sinervon lastenrunot saavat riehakkaan puhetoverin Pia Westerholmin nelivärikuvituksesta. Tuloksena on runon ja kuvan iloista yhteisleikkiä. Mitä puhuvat kalanruoto ja dinosauruksenmuna? Millaisia koneita ovat joulumasiina ja kevätvekotin? Onneksi perikopterilla pääsee perille asiasta kuin asiasta. Runoissa tapahtuu odottamattomia asioita ja mahdoton muuttuu mahdolliseksi. Akuvatuksesta ja muista härveleistä & otuksista kertovat runot ovat hassuja, iloisia, herkkiä ja absurdeja. Lue näyte teoksesta!

Tekijältä:

Akuvatuksen alkusysäys oli joululahja, jonka tein pojalleni vuosituhannen taitteessa, kun hän oli aivan pieni. Se sisälsi lintuaiheisia runoja, joiden kuvituksena oli von Wrightin lintutauluista otettuja värikopioita. Leikkasin kuvat irti ja liimasin ne värikkäille kartongeille. Runot, jotka olin kirjoittanut jo aikaisemmin, leikkasin myös A4-arkeilta irti säkeiden levyisinä palstoina ja liimasin kuvien viereen. Kaiken sen päällystin kontaktimuovilla, jotta opus kestäisi kulutusta. Se oli mieluisa lahja. Lahjaksi, kolmivuotiskorttiin, syntyi myös runo "Kolmen kopla".

Kasvettuaan askarteluikään poika piirsi, suunnitteli ja rakensi kaikenlaisia härveleitä, joista sain inspiraatiota runoihin. Kun niitä kertyi isohko nivaska, aloin miettiä kannattaisiko ne julkaista kirjana. Kysyin pojaltani, mitä hän siitä tuumisi. Olivathan lorut enimmäkseen hänelle lahjaksi ja yhteisistä leikeistä syntyneitä. Vastaus oli: hyvä idea!

Ryhdyin siis suunnittelemaan lastenrunokirjaa. Tuntui, että kokonaisuus kaipasi vielä jotakin: hengähdystaukoja, kevennystä. Siksi kirjoitin härveleiden ja otusten väliin lyhyitä runoja sekä limerikkejä.

Lue näyte teoksesta!

Pia Westerholm: Akuvatus ja muita härveleitä & otuksia -kuvitus
Akuvatus ja muita härveleitä & otuksia