Helena Sinervo

In English

Valitut runot

Runokokoelma WSOY, 2011
ISBN: 978-951-0-38369-8
Osta kirja

Laaja valikoima Helena Sinervon vaivatta soivaa runoutta Lukemattomiin-esikoiskokoelmasta Väärän lajin laulujen evolutiivisiin hybrideihin. Runoteoksissa voivat tulla eteen niin sotaisat marssit, leikkisät faabelit kuin ratapihan puutarha.

Tekijältä:

Valittujen runojen kokoaminen oli aluksi pelottava tehtävä. Miten irrottaa runoja niiden alkuperäisistä yhteyksistä? Minulla on nimittäin yleensä jokin "Kirjan idea", jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Runoteosteni runot on tarkoitettu luettaviksi juuri siinä järjestyksessä kuin mihin ne on painettu, alusta loppuun. Miten valikoida, jos se miten runot toimivat keskenään, on olennainen osa ilmaisua? Jos tavoitteena on polyfonia ja teemojen ristivalotus, voisiko runovalikoima jopa estää lukijoita ymmärtämästä runoilijanlaatuani sellaisena kuin se on? Jos olennaista on se, miten tempo ja tunnelma kokoelman sisällä vaihtuvat, miten napata yksi runo sieltä ja toinen täältä ja kuvitella onnistuvansa?

Ryhdyttyäni työhön innostuin tehtävästä ja pelot haihtuivat.

Valikoima sisältää runoja kahdeksasta ensimmäisestä aikuisille kirjoittamastani kokoelmasta. Teoksen laadinta muistutti minkä tahansa kokoelman viimeistelytyötä. Levitin runot eteeni lattialle työhuoneellani Karjala-talolla ja selvitin kokeilemalla, mikä millekin paikalle kuuluu. Niinpä useissa tapauksissa Valittujen runojen järjestys on eri kuin alkuperäiskokoelmien.

Valitut runot