Helena Sinervo

In English

Tykistönkadun päiväperho

Romaani WSOY, 2009
ISBN: 978-951-0-35617-3
Osta kirja

Keski-ikäinen tutkija ja perheenäiti luo elämästään himon ja inhon taideteoksen ilakoivassa irvikuvaleikissä, jossa humanismin puujalka katkeaa. Mette on koko aikuisuutensa pohtinut, miten maailmassa voi elää tekemättä itsemurhaa. Keski-iässä hän päätyy siihen, että ainoa älyllisesti rehellinen ja ylväs keino on nostaa kelvottomuus alttarille ja ylistää sitä. Lue näyte teoksesta!

Tekijältä:

Kaikkien perhesuhteiden joukossa juuri äidin ja tyttären suhdetta pidetään vaikeana ellei jopa mahdottomana palana. Romaanin päähenkilö Mette on saanut kasvaa psykoanalyytikkoäitinsä Raakel Vainonsuun henkisesti julman tarkkailun kohteena. Äitinä hän ei onnistu luomaan toivomaansa kontaktia murrosikäiseen tyttäreen.

Romaani ei ole ainoastaan psykologinen perhesuhdekuvaus. Olin pitkään halunnut kirjoittaa teoksen, joka liittyisi Ranskassa yleiseen seksuaalisia perversioita ja filosofiaa yhdistelevään genreen. Halusin yhtä tarkat seksuaalisuuden kuvaukset kuin Pentti Holapan Ystävän muotokuvassa, yhtä moraalittoman elämänasenteen kuin Jean Genet’n Querellessa, yhtä rivon ja ärsyttävän ihmiskuvan kuin Michel Houellebecqin yhteiskuntasatiireissa, yhtä humoristisen ja provosoivan taide-elämän ruoskinnan kuin Thomas Bernhardin Hakkuussa, yhtä filosofisen järkytyksen ihmisen kelvottomuudesta kuin Jean-Paul Sartren Inhossa, yhtä runollisen ja groteskin maailman kuin Herta Müllerin romaanissa Ihminen on iso fasaani sekä yhtä eläimellisen ja luotaantyöntävän valta-analyysin kuin Elfriede Jelinekin teoksissa. Ei Tykistönkadusta tietenkään sellaista tullut, mutta tulipa tällainen.

Mette luo omasta seksuaalisuudestaan elämäntaidetta, jossa hän kuluttaa miehisiä elimiä omien halujensa ja fantasioidensa mukaan. Olennaista hänen eroottisissa sessioissaan on, että hän ottaa itse vastuun omasta tyydytyksestään eikä odota sitä passiivisesti seksikumppaneiltaan. Hänen taiteensa varsinainen ydin on kaksinaismoralismi ja kaksoiselämä. Hän on korkeasti koulutettu ja marimekkoihin pukeutuva. Hän asuu Töölöntorin laidalla arvoasunnossa kuin mikäkin porvarillinen perheenäiti. Aviomies ei tiedä vaimonsa elämäntaiteesta yhtään mitään, vaikka käytännössä sponsoroi sitä. Kuten kaikki aatteet, myös Metten radikaalifeministinen ideologia kompastuu arkeen ja realiteetteihin, ihmisten epätäydelliseen maailmaan, jossa kaikki ei suju suunnitelmien mukaan.

Lue näyte teoksesta!

Tykistönkadun päiväperho