Helena Sinervo

In English

Avaruusruusuja

Runokokoelma WSOY, 2014
ISBN: 978-951-0-40347-1
Osta kirja

Oi rakenteiden kiraalitimantit! Avaruusruusuja on Helena Sinervon kymmenes runokokoelma, kirkkaasti ja moniäänisesti soiva teos, jossa nivelletään "katusoittajan renkutuksia / yleviin jättiläisorkesterin hymneihin". Lue näyte teoksesta!

Tekijältä:

Vuoden 2012 syksyllä olin menossa kirjoittamaan erään tuttavani asuntoon Haapsaluun. Olin lukenut legendaarista Campbellin Biology -teosta ja tuijottanut pitkään solun aineenvaihduntaa havainnollistavaa kaavakuvaa. Olin nähnyt maailmankaikkeuden nerokkaimman mekanismin. Avaruuden läpi ilmakehään ja Maan pinnalle sinkoutuu Auringon energiaa, joka löytää tiensä soluihimme ja muuntautuu työksi. Sen ymmärtäminen merkitsi minulle pyhyyden kokemusta.

Sitten oli myös surua yksityiselämässä: tiesin, etten voisi estää perhettäni hajoamasta. Jo lautalla kahvilassa kirjoitin ensimmäiset uuden kirjan runot, niiden ensimmäiset versiot.

Avaruusruusujen taustalla oli siis inspiraatiota biologiasta ja avaruudesta, jäähyväisten aavistus, oli Haapsalu ja sen loputtomat syyssateet, merilinnut ja onkivat ukot. Ja murheen keskellä keveyden lähettiläät huumori ja nauru. Nappikuulokkeista soi Gustav Mahler, kahviloissa tutut ikivihreät sävelmät. Sitten oli vielä tietoista pyrkimystä moniäänisyyteen, polyfoniaan, jota olen alusta pitäen harjoittanut muodossa tai toisessa.

Näistä aineksista siis koostuu Avaruusruusuja. Haapsalusta palattuani työstin käsikirjoitusta vielä moneen kertaan, myös Berliinissä kesällä ja syksyllä 2013. Se ilmestyi tammikuussa 2014 ja valittiin loppusyksyllä Runeberg-palkintoehdokkaaksi.

Lue näyte teoksesta!

Avaruusruusuja