Helena Sinervo

In English

Tilikirja

Runokokoelma WSOY, 2005
ISBN: 951-0-30337-2
Osta kirja

Tilikirja on intiimi, omakohtainen teos, jossa runon kokija etsii olemisen ydintä. Leikkisät puherunot ja tiiviit säkeet vaihtelevat, käyvät vuoropuhelua perheestä, sukupuolten ja -polvien kummallisuuksista. Pyhän Marian kellot kumauttavat hetkiä maisemaan, jonka horisontin äärettömyys on illuusio. Lue näyte teoksesta!

Tekijältä:

Tilikirja (WSOY, 2005) syntyi lomittain Runoilijan talossa -romaanin kanssa. Se on täysin erilainen sisällöltään, mutta sen puheenomainen ja lähelle päästävä äänilaji on löytänyt tiensä myös romaaniin. Sain runoteokseen idean, kun luin ruotsalaisen zenbuddhalaismunkin haastattelua lentokoneessa matkalla Visbyn residenssiin. Olin hiljattain menettänyt auto-onnettomuuden seurauksena toiseksi vanhimman neljästä veljestäni. Löysin buddhalaisen viisaan mielikuvasta tasapainottavan kumppanin sisäisille keskusteluilleni.

Jospa kirjoittaisin Saarikosken "minä maani maailmassa"-tyyppisessä mutta feminismiin upotetussa tunnustuksellisen puherunon perinteessä teoksen, johon sisäiset keskustelut pääsisivät mukaan? Jospa antaisin Visbyn meren ja raunioiden tulla osaksi mieleni, runojeni ja omaelämäkertani maisemaa? Näin ajattelin, ja buddhalainen viisas nyökytteli. Ensimmäiset runonraakileet kirjoitin jo lentokoneessa.

Kuoleman koskettamana kirjoitin ajallisuudesta. Annoin jokaisen hetken ja Pyhän Marian kirkon puolen tunnin välein kuuluvan kellonläppäyksen kaikua runoissa. Annoin kirjoittamisen prosessin ja juoksulenkkieni tuntua tekstin ruumiillisuudessa. Annoin puheen henkäysten ja äkillisten mielijohteiden tunkeutua lauseen prosodiaan. Ja kuoleman.

Kun vajaan vuoden kuluttua menetin toisenkin veljen, oli lähdettävä uudelleen Visbyhyn kirjoittamaan runoja ja kuuntelemaan Pyhän Marian kirkon kellon läppäyksiä.

Lue näyte teoksesta!

Tilikirja